Csőben sült csuka

Ha péntek, akkor hal!

A mai receptet a Pesti Hírlap 1930-as években kiadott szakácskönyvéből hoztam nektek.
A recept írója szerint jó előétel vagy böjtétel, de szerintem (akár most) hétvégén ünnepi ebédnek is megfelel:

„Csőben sült harcsa

80 dkg vagy 1 kg harcsa
egy kis zöldség
hagyma
ecet
egy kis citromhéj
citrom leve
50 dkg főtt burgonya
2 főtt tojás
zsemlemorzsa
mártáshoz: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 3 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, tejföl

A harcsát megtisztítjuk, bőrét lehúzzuk és szép egyenlő szeletekre felvágjuk, aztán megsózzuk és félretesszük. Jól kivajazott sütőpléhbe vagy tűzálló porcelántálba karikára vágott főtt burgonyát és főtt tojást úgy rendezünk el, hogy a halat rátehessük.

Közben egy edényben egy kis zöldséget, hagymát, ecetet és citromhéjat forralunk, s a szeletekre vágott harcsát leforrázzuk, illetve néhány percig főzzük. Aztán lapátkanállal kiszedjük és az előkészített tálban a burgonyaszeletekre helyezzük.

Nagyon híg mártás készítünk a következőkből: 5 dkg vajat, 5 deka lisztet és 2 dl tejet felforralunk, s amint forrni kezd, és sűrűsödik, azonnal hozzákeverünk 2 dl édes tejfölt és 5 deka reszelt sajtot. Majd levesszük a tűzről és kissé lehűtjük.
Ekkor három tojássárgáját elkeverünk 1 dl tejföllel s ezt a mártáshoz keverjük, és a tálon elkészített halra öntjük. Még zsemlyemorzsával vagy reszelt sajttal is meghintjük és a sütőben világospirosra sütjük (legalább 80 percig).”
11074873_855665717826151_6737450477525318720_n
A kép 1939-ben készült. (Góg Emese, fortepan)

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!