Biri néni szakácskönyvét 1923-ban adták ki, a Brassói Lapok gondozásában. Az ebben olvasható savanyú gombaleves az ecettől lesz elképesztően finom és egyedi – az ecet jól ellensúlyozza a zöldségleves telt ízeit. Kezdetnek áztassunk meleg vízbe szárított gombát. Ezalatt készítsük el a „zöldséges vizet”, ahogy Biri néni írta: vagyis pirítsunk répát, fehérrépát, zellert, karalábét, majd adjuk hozzá a szárított gombát annak vizével együtt – a vizet egy szűrőn át öntsük, hogy kiszűrjük az esetleges homokszemeket. Sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a nagyobb darabokra vágott csiperkét és a krumplit és addig főzzük, míg meg nem puhulnak. A végén pirospaprikás rántással sűrítjük (anélkül is teljesen jó, de az eredeti recept így szól) és pár kanál ecettel savanyítjuk. Én tárkonyos ecetet használtam hozzá. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.
(Még több gombarecept tőlem a Körképen.)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: