1. Töltött vöröshagyma Rézi néni 1876-os szakácskönyvéből:
„Különösen szeretik a férfiak.
Vöröshagymákat fele fehér bor és víz keverékében, melyhez borsfüvet és babérlevelet adunk, megfőzünk, de nem túl lágyra. Erre kiszedjük a hagymákat, felső és alsó végén a tetejét kissé levágjuk, ujjaink közé fogjuk s a szívét vigyázva kitoljuk. Erre az egymást borító hagymarétegeket, mint az egyes skatulyákat, vigyázattal ki lehet szedni. Ezeket egyenként megtöltjük finom rizskásával, szalonnával, vegyes húsvagdalékkal s az előbb említett boros
folyadékban megpároljuk, hogy a töltelék is megfőj jön s azután egyenként kiszedjük, a folyadékot hígan berántjuk s tejfölt téve hozzá s összekeverve, berakjuk a hagymákat és az egészet betálaljuk.”
2. Dömötör Lőrinc fokhagymalevese Csáky Sándor 1929-es receptgyűjteményéből:
„Apró kockára vágott füstölt szalonnát lepirítunk és liszttel leszórva rántást csinálunk, amit világossárgára pirítunk. Ekkor finomra vágott fokhagymát beletéve, vízzel feleresztjük, sóval tejfellel és ecettel ízesítjük. Tálalásnál tojáslepényt teszünk bele metéltre vágva.”
festmény:Roman Reisinger
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: