Nemcsak uborkát érdemes kovászolni, hanem káposztát is – hogy aztán tudjunk mit enni télen vagy akár hűsítésként nyáron. A savanyú káposzta készítését Rézi néni szakácskönyve 1876–ból így tanítja:
„A káposztát gyaluld meg és tedd fazékba; áztass meg langyos vízben kovászt, öntsd ezt a káposztára, töltsd meg a fazekat sós vízzel és tedd meleg helyre, hogy megsavanyodjék. Ha a kovász nem volna, szórj a káposztára egy marék lisztet és leforrázva tedd félre.”
Én kovászt használtam hozzá.
Találtam Rézi néninél egy jó receptet savanyú káposztával, ezt szintén ajánlom, bár magában vagy szendvics mellé is remek a kovászolt káposzta:
„A savanyú káposztához, már miután lágyra főzted, adj kevés barna rántást vöröshagymával: a halikrát, midőn előbb sós vízben felforraltad, írós vajban kissé megpirítod, keverd a káposzta közé, hagyd együtt jól főni s tálald.”
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: