Ánizsos mézes (1938)

„2 tojást egészben 10 dkg cukorral elkeverni, hozzá fél kávéskanál finomra törött ánizsmagot, egy jó evőkanál mézet, 6 és fél dkg lisztet, ugyanannyi őrölt diót vagy mogyorót adni.” A tömegből könnyű tésztát verünk, zsírozott sütőre téve gyorsan megsütjük. Az ánizs nagyon jót tett a süteménynek – én egy egész kávéskanálnyit tettem bele, szerintem bőven elbírja… Tovább »

Ánizsos zeller (1938)

„Hámozott zellert kis kockára vágunk, sós vízben félig puhára főzünk és leszűrjük. Szemes borsot, ánizst teszünk rá, ecettel leforrázzuk, s egy napig betakarva állni hagyjuk.” (Nagyasszony, 1938)A recept megemlíti még, hogy tehetünk rá mustárlisztet és cayenne-borsot, ha csípősnek szeretnénk. Almaecetet használtam, annak lágyabb, gyümölcsösebb íze jól passzol a zellerhez. Ha túl savanyú lenne – nekem… Tovább »

Putnoki csodatorta (1938)

„21 dkg vaj, 17 dk liszt, 10 dkg darált mandula, 11 dkg porcukor és kis vaníliából porhanyós tésztát gyúrunk és pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk és megsütjük. Ha kihűlt, két részre vágjuk és a következő töltelékkel megtöltjük: fél kg almát, megtisztítva, egynegyed kg cukorral péppé főzünk, hozzákeverünk 21 dkg hámozott és szálkásra vágott mandulát, 14 dkg felvagdalt… Tovább »

Spenótos-sonkás tojás a ’30-as évekből

Egykor a férfiak a politikában vagy éppen a csatamezőn védték az otthont, a nők pedig a konyhában tették ugyanezt azzal, hogy a hagyományos ételeket minőségi módon készítették el. A régi női magazinok ugyanakkor nem egymást túllicitálva harsogták, hogy mától kezdve csak ezt a szuperzöldséget lehet enni és kerülni kell mindent, amit korábban ettünk. A mai… Tovább »

Gomba gombával, érdekesen

A különféle böjti ínyencségek és a böjtös húsok után ismét egy olyan alapanyagról írtam, mely illik a böjti időszakhoz, de máskor is ehetnénk belőle többet. Nem csak rántva. 3 régi gombareceptet főztem újra a Körkép oldalán. Elkészítettem a prágai Nagyasszony című lap 1937-es számából a töltött gombát, Biri néni szakácskönyvéből a savanyú gombalevest (tárkonyecettel) és… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!