Rakott karalábé (1924)

Recept 1924-ből: „Néhány nagyobb karalábét hámozás után apró vékony szeletekre vágunk. Egy literes lábas alját zsírral megkenjük, erre egy sor karalábét rakunk, azután egy sor tölteléket, amely őrölt hús, rizskása, kevés zsír, só és bors keverékéből áll. Erre újból karalábét, majd újra tölteléket rakunk soronként, amíg a lábast felénél magasabban megtöltjük. Ezután a lábast sós… Tovább »

Tárkonyecetes gombaleves

Biri néni szakácskönyvét 1923-ban adták ki, a Brassói Lapok gondozásában. Az ebben olvasható savanyú gombaleves az ecettől lesz elképesztően finom és egyedi – az ecet jól ellensúlyozza a zöldségleves telt ízeit. Kezdetnek áztassunk meleg vízbe szárított gombát. Ezalatt készítsük el a „zöldséges vizet”, ahogy Biri néni írta: vagyis pirítsunk répát, fehérrépát, zellert, karalábét, majd adjuk… Tovább »

Gomba gombával, érdekesen

A különféle böjti ínyencségek és a böjtös húsok után ismét egy olyan alapanyagról írtam, mely illik a böjti időszakhoz, de máskor is ehetnénk belőle többet. Nem csak rántva. 3 régi gombareceptet főztem újra a Körkép oldalán. Elkészítettem a prágai Nagyasszony című lap 1937-es számából a töltött gombát, Biri néni szakácskönyvéből a savanyú gombalevest (tárkonyecettel) és… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!