Borkrém ánizsos-gyömbéres körtével (17. és 19. század)

A fúziós konyha általában különböző földrajzi régiók gasztronómiai szokását ötvözi, de egy ilyen ötvözés különböző korok között is remek ételeket szülhet. Ha vesszük például a hazai cukrászat virágkorának tekinthető 19. századból a borkrémét és a 17. század konyhájának édességét, az ánizsos-gyömbéres körtét, máris egy újszerű, ötletes téli desszertet kapunk. A borkrém receptje az 1830-ban Kassán… Tovább »

Ételtörténetek 1.

 Az Irodalmi Magazin legújabb, Zrínyi Miklósról szóló számában Könyvet, s étket énekeltem – vagyis a csáktornyai Zrínyi-udvar szakácskönyvéről és a 17. századi magyar konyháról írtam. Szeretettel ajánlom:)... Tovább »

Gyömbéres-narancsos fácán

Régi receptjeinkben nemcsak a hozzávalók széles választéka, de az elkészítés módja, a fűszerezés harmóniája is lenyűgöző. A 16-17. században a húsételek mellé jóformán mindig valamilyen lé, valamilyen mártás járt. A savanykás fácánhús mellett például az édes nádmézet és a narancsot találtam, ami annyira megtetszett, hogy el is készítettem.... Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!